Демократична България ще внесе в парламента пакет от законови предложения -

...
Демократична България ще внесе в парламента пакет от законови предложения -
Коментари Харесай

Демократична България: Държавата да поеме контрола над Лукойл-България

„ Демократична България ” ще внесе в Народното събрание пакет от законови предложения - страната да поеме оперативния надзор над „ Лукойл ” за период от шест месеца.

„ Готови сме със законодателство, което разрешава българското държавно управление, при нужда и при доста внимателно подбрани условия, да поеме оперативния надзор върху рафинерията „ Лукойл Нефтохим Бургас ”, сподели Христо Иванов.

Иванов сподели пред медии в Народно събрание, че въпрос за решение, което е ново за българската правна система.

Ивайло Мирчев напомни, че България има дерогация и опция да внася съветски нефт.

„ Рафинерията „ Лукойл " в Бургас е част от стратегическите обекти за националната сигурност на страната и от тази позиция ние сме длъжни да се погрижим за нея, тъй че тя да не наруши енергийната сигурност на страната. Поради тази причина ще има алтернатива страната да поеме оперативния контрол ”, сподели Мирчев.

По думите му така ще бъде реализирана основната цел - петролът, внасян от Русия да бъде ориентиран към вътрешния пазар. Това ще се отрази на цените за българските консуматори.

„ В никакъв случай не става дума за национализация ”, безапелационен бе Мирчев.

Любопитно е, че по-рано денем и от Движение за права и свободи обявиха, че обмислят предложение страната да управлява рафинерията, в случай че има потребност от това. Според заместник-председателя на Движение за права и свободи Йордан Цонев концепцията им е пристигнала, откакто италианското държавно управление е поело ръководството на " Лукойл " на Ботуша, с цел да обслужва стратегическите ползи на страната.

Точно през днешния ден бе обявено, че държавното управление на  Джорджа Мелони направи тъкмо това с голямата рафинерия на о. Сицилия.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР